Pentru orice intrebare, completare, critica sau aprobare,
....................... C O M E N T A T I va rog!
.........................

sâmbătă, 22 august 2009

Ciorba de vacuta

Saptamana trecuta nu prea am mai gatit, am papat numai prostii - minuturi facute in graba sau pepene (da! il iubesc!). In weekend am zis sa fac ceva gustos, traditional si hranitor asa ca m-am hotarat sa pregatesc o Ciorba de Vacuta. Zis si facut! Deci:

Ingrediente pentru o oala de aprox 5-6 litri:

o bucata de rasol cu os (cam la 500grame)
aprox. 900g de rasol fara os
1 ardei gras
2 morcovi potriviti
1 ceapa
1 cartof
1 telina
1 pastarnac mic
5-6 rosii potrivite foarte coapte
1/2 de lingura de bulion.
1 legatura de patrunjel
1 legatura de leustean
1 l de bors (din care vom volosi doar jumatate
sau 3/4 pentru cei carora le place ciorba mai acra)
un buchetel de taitei cu ou (ca in poza de mai jos - mai pe la sfarsit asa)

Se da jos carnea de pe os fara sa va chinuiti prea mult pentru ca veti da jos restul dupa ce se va fierbe.
Pentru cine vrea, poate sa inlature in mare si surplusul de grasime sau zgarci de la suprafata carnii dar nu exagerati pentru ca si acestea contribuie la gustul bun al ciorbei.

Apoi se taie restul de carne in bucatele mici ca sa nu fierbeti foarte mult la ele. Cea mai potrivita pentru acest demers este oala sub presiune si in acest caz carnea poate fi pusa la fiert taiata doar in cateva bucati mari, dar pentru cine nu are oala sub presiune, cel mai bine e sa taiati bucatelele cam cat jumatate de deget - vezi pozele.

Prima oara se taie pe lung, urmarind dungile albe. Veti vedea ca asa carnea se taie foarte usor.
Apoi, fiecare bucata lunga si mai subtire se taie in bucati mai mici.
Dupa ce ati taiat carnea, aceasta se pune in oala si se spala in cateva ape. Apoi se aseaza pe aragaz la foc tare, pana incepe sa fiarba.
Separat se mai pune la fiert o oala cu apa care cand da in clocot se tine la foc foarte mic deoarece va fi folosita pentru a inlocui prima apa in care a fiert carnea.
Inainte sa dea ciorba primul clocot, veti vedea ca incepe sa se formeze spuma. Aceasta trebuie inlaturata cu o lingura sau cu o paleta.
Dupa ce ati inlaturat spuma, dati focul potrivit si lasati sa fiarba cam jumatate de ora. Dupa jumatate de ora, aruncati prima apa, readaugati apa pe care ati fiert-o separat in prealabil si lasati la fiert la foc potrivit cam o ora si jumatate.Intre timp, curatati legumele si puneti cate jumatate din fiecare legatura de verdeata intr-o cana cu apa.Taiati ceapa si ardeiul in patratele mici, cartoful in bucatele potrivite si dati prin razatoare morcovul si telina. Pastarnacul va fi adaugat intreg si scos inainte ca ciorba sa fie gata.
Daca va plac legumele fierte din ciorba, le puteti taia la ce dimensiune vreti. Eu nu prea ma omor asa ca prefer sa fie taiate cat mai mic :)Rosiile se spala si se adauga in fiertura de carne pentru a putea fi decojite mai usor.Se lasa 5 minute si se scot.
Se lasa la racit.Dupa ce s-au racit, se inlatura coaja si se taie in bucati mici.
Apoi se mai maruntesc putin folosind un pasator de piure sau o furculita.Dupa o ora si jumatate in care a fiert ciorba, este timpul sa incercam o bucatica de carne sa vedem daca e fiarta. Daca e fiarta trecem la urmatorul pas, daca inca nu e mestecabila, mai lasat la fiert jumatate de ora. Completati cu apa daca vedeti ca aceasta s-a evaporat pana la nivelul carnii.
Mai departe, adaugam sarea. Pentru cine nu mananca foarte sarat, adaugati o lingurita de sare grunjuroasa la o oala de aprox 5l (cu apa cam pana la jumatate) si mai sarati la gata in caz de nevoie. Tot acum adaugam legumele (cu exceptia rosiilor) si 2 cani de apa astfel incat sa umplem 3/4 din oala si dam focul mare ca sa dea repede in clocot. Dupa ce a dat iar in clocot, dam iar focul potrivit.Dupa 10 minute in care au fiert legumele se adauga si sosul de rosii si jumatate de lingura de bulion. Se mai lasa la fiert inca 20 de minute.
Dupa asta, se scoate pastarnacul si osul care se curata de carnea ramasa pe cat posibil si se mai mesteca putin. Se taia marunt verdeata.Se adauga borsul (dupa cum spuneam mai sus, ori jumatate de litru ori 3/4 de litru, in functie de cat de acra va place) si tot acum se pun si taiteii. Se lasa la foc mare pana da iar in clocot, se potriveste de sare, apoi se mai lasa sa fiarba un minut si se opreste focul.
Se adauga verdeata taiata marunt si... e GATA!POFTA BUNA!

1 Comentarii - Click aici si comenteaza si tu!:

Anonim spunea...

Pare delicioasa. Sper ca la gust seamana cu ciorba de vacuta pe care o mananci dupa o zi de ski....!

Trimiteți un comentariu

Pentru intrebari, completari, critici sau aprobari, COMENTATI va rog!

Blog Widget by LinkWithin