Pentru orice intrebare, completare, critica sau aprobare,
....................... C O M E N T A T I va rog!
.........................

marți, 18 august 2009

Orez chinezesc cu pui

Este una din preferatele mele! Este usor de pregatit, relativ rapid (cam 30 de min dupa ce ati pregatit toate ingredientele) si foarte hranitor. Poate fi papat ca atare (mie asa imi place) sau cu o salata acrisoara, depinde de preferinte. De asemenea poate fi folosit ca garnitura la diverse preparate!

Eu folosesc orez Uncle Ben's la pungute de 125g care se fierbe cu tot cu punguta in apa 20 min si apoi se scurge foarte usor, apucand cu o furculita un colt al pungulitei.


Ingrediente
un piept de pui mediu
250g de orez cu bob lung
(eu pun 2 pungute de 125g de uncle ben's)
2 ardei
o ceapa alba
2-3 catei de usturoi
jumatate de ardei iute uscat (optional)
aprox 300 ml de vin alb demisec
1 lingura de ulei de floarea soarelui pt calit
sare
piper
1 lingurita cu varf de praf de curry
sos de soia Heintz - nu e foarte concentrat
verdeturi italiene


Se spala pieptul de pui, se sterge cu un servet de hartie si se taie in jumatate. Separat se pune apa la fiert cu putina sare la foc mare ca sa dea repede in clocot (pentru orez).
Apoi fiecare parte se taie in 2 sau 3 fileuri, depinde cat de gros e pieptul de pui si cata dexteritate sau rabdare aveti, dupa care fiecare fileu se taie ca in poza de mai jos.
Ceapa se taie pestisori iar ardeii julien.
Se aseaza tigaia pe foc potrivit, se adauga uleiul si cand s-a incins, se pune un praf de sare si usturoiul taiat mic.
Se lasa usturoiul cateva momente sa-si dezvolte gustul (nu trebuie sa se arda) si se adauga carnea. Se da focul tare. Aceasta se lasa la calit pana devine alba mestecand din cand in cand pentru uniformizare (carnea nu trebuie prajita). Se potriveste de sare.
Dupa ce s-a calit carnea, se adauga ceapa si ardeiul si se amesteca pentru uniformizare.
Acum ar trebui ca apa pentru orez sa fiarba deja, asa ca se pune si acesta la fiert.
Se mai lasa 5 minute, mestecand din cand in cand (cam pana incep sa se inmoaie legumele) si se adauga putin sos de soia (vezi poza), se amesteca, si imediat de adauga o canuta de apa (aprox 150 ml - atat cat sa nu acopere complet carnea, ci aceasta sa poata fierbe in ea - vezi poza de mai jos). Se da focul potrivit.
Dupa ce scade apa la jumatate (aprox 5 min), se pune o canuta de vin - atat cat sa acopere carnea - vezi poza de mai jos.
Tot acum se adauga si praful de curry, verdeturile italiene si ardeiul iute taiat bucatele. Acum daca veti gusta, vi se va parea ca ati pus prea mult curry. Nu va alarmati, este foarte bine pentru ca atunci cand veti adauga orezul, curry va fi absorbit de acesta si ii va conferi un gust deosebit.
Se mai lasa la fiert pana scade sosul la jumatate si se mai adauga vin pana acopera iar carnea - vezi poza de mai jos. Se mai lasa cateva minute sa dea in clocot (pana s-a terminat timpul de fiert al orezului - aprox 20 de min).
Se scoate orezul, se scurge ca in pozele de mai jos si se adauga peste carne.Se omogenizeaza si se mai lasa la foc potrivit inca 2-3 min amestecand continuu, pana tot sosul este absorbit de orez.
Poate fi servit imediat sau a 2-a zi rece sau reincalzit.
Pofta buna!


15 Comentarii - Click aici si comenteaza si tu!:

Anonim spunea...

Usturoiul se lasa in tigaie dupa ce s-a prajit sau se scoate?

Andra spunea...

Depinde de preferinte. Cine nu suporta usturoiul in mancare, poate sa-l scoata dupa ce si-a dezvoltat gustul. Eu il las de obicei.

Roxi spunea...

suuuuper reteta, tocmai ce am facut-o si eu!! :) felicitari, este chiar gustos :* trebuie neaparat sa pui si reteta pentru spaghete de orez..vreau sa o fac :) puup!!

Andra spunea...

Roxi ma bucur ca ti-a placut! O sa incerc zilele astea sa pun si reteta pentru spaghete de orez :)) Pupici!!!

Unknown spunea...

Super bun, prima reteta incercata, iar de atunci iti tot urmaresc blogul...urmatoarea a fost ciorba de linte rosie...dementiala si aia.

Anonim spunea...

arata bine mancarea. o sa incerc si eu. dar unde gasesc verdeturi italiene?
Si astept cu nerabdare reteta de pui cu aroma de peste. Chiar o caut de ceva vreme si nu o gasesc pe nicaieri.

Andra spunea...

Buna! Mersi pentru vizita pe blog :)

Verdeturi italiene gasesti la orice supermarket - sunt cu rasnita, au capac gri, chiar asa se numesc si sunt de la Kotanyi.

A, si cum am putin timp si toate ingredientele necesare, voi publica si reteta de Pui cu aroma de peste :)

Andra spunea...

@Florentina - ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta mea si merci pentru vizita pe blog :)

Anonim spunea...

ce cantitate de verdeturi italiene se pune?

Andra spunea...

Eu pun verdeturi italiene Rasnita de la Kotani, din ochi, dupa gust. Trebuie avut grija totsui sa nu punem prea mult pentru ca acestea contin sare asa ca daca ati sarat mancarea deja, trebuie pusa o cantitate mai mica.

Mihai spunea...

Va multumesc! Este prima aventura reusita in cele culinare.

Anonim spunea...

extraordinar de buna mi-a iesit mancarea dupa reteta ta...ponturi: eu am pus ardeiul mai la sfarsit k sa se pastreze mai tare k la restaurantele chinezesti...de asemenea am pus si morcov o data cu ceapa si in orez am pus si mazare de la inceput si la sfarsit l-am scurs de apa si l-am dat prin apa rece k sa iasa tot asa k la restaurantul chinezesc, sa nu fie k pilaful ;)

Anonim spunea...

Am sa incerc si eu .

Anonim spunea...

super reteta si detaliile cum sa pregatim aceasta reta. ai talent si ms

starscream spunea...

Super taree !!! O reteta super buna recomand cu incredere

Trimiteți un comentariu

Pentru intrebari, completari, critici sau aprobari, COMENTATI va rog!

Blog Widget by LinkWithin